DCM Horgásztó Általános Etikai Szabályai

 

Minden horgásznak kötelessége betartani a horgászatról szóló jogszabályok rendelkezéseit, az Országos és helyi horgászrend előírásait valamint kötelező érvényűnek kell tekinteni a környezetvédelemre vonatkozó jogszabályokat. Ezek a szabályok hozzásegítenek bennünket ahhoz, hogy közösen vegyük figyelembe és tartsuk tiszteletben egymás érdekeit, és saját kikapcsolódásunk ne zavarja mások pihenését. Nem titkolt célunk, hogy fokozzuk a horgászok összetartozásának érzését valamint egymás iránti megbecsülését.

E nemes cél érdekében a következő etikai szabályzatot tartjuk a hozzánk látogatók számára kötelező érvényűnek:

* Ha viszonylag kis területen sok horgász gyűlik össze, törekednünk kell arra hogy ne foglaljunk el az indokoltnál több helyet. Lehetőség szerint készségeinket a partra merőlegesen vessük be és kerüljük a felszerelések összeakadását.

* Vegyük figyelembe, hogy többen a nagyvárosok zajától menekülnek a vízpartra, ezért kerüljük az indokolatlan zajkeltést (egymáshoz való átkiabálás).

* A kulturált emberhez méltó magatartás érdekében horgászat előtt és közben tartózkodjunk a szeszes italok fogyasztásától.

* Védjük a halállományt, de ne tekintsük azt saját személyes tulajdonunknak. Ne irigyeljük másoktól a halfogás élményét, tapasztalatainkkal segítsük a fiatalokat és a kezdő horgásztársainkat, hiszen ők a jövő horgásztársadalma.

* Ha sorozatosan méreten aluli hal akadna horgunkra, a halállomány kímélése érdekében változtassunk helyet vagy horgászmódszert.

* Nyújtsunk segítséget azoknak, akik idős koruk vagy testi fogyatékosságuk miatt fokozott mértékben erre rászorulnak.

* Érezzük saját ügyünknek, hogy a fiatalokból jó horgász váljék. Mutassunk példát magatartásunkkal, s ismertessük meg velük a horgászat fortélyait.

* Bedobásnál vigyázzunk mások testi épségére, indokolt esetben udvariasan kérjük meg a körülöttünk állókat, hogy fáradjanak egy kissé távolabb. A horgászat iránt érdeklődőkhöz főként a gyermekekhez ne legyünk türelmetlenek.

* A becsületes horgásznak nincs félnivalója. Az ellenőrzést ne tekintsük zaklatásnak, segítsük az ellenőrök munkáját.